Az lencse kétféle, egyik jó főve, másik rossz. Mikor jó fővő lencsét kaphatsz, megtisztétsd az porától, meleg vízben egynehányszor megmossad, tedd fel hozzá illendő fazékban, főzzed, mikor látod, hogy megfőtt, őssd egy réz rostára avagy szitára, hogy menjen ki az leve, csináld egy mosárban, törd meg erősen, ha nincs, fazékban is megtörhedd, mint az borsót. Ennek is olyan levet csinálj, mint az borsónál megmondám, veres hagymát vágj meg aprón, olajban rántsd meg. Mikor fel akarod ereszteni az lencséjét, az rántott hagymát vesd reá, borsold meg is, úgy ereszd fel az lencsét az levével, főzzed addig, mig fel akarod adni. Erre halat is süthetsz. Az kását is ezenképen, de az olaj helyett vajat tégy bele.
Modern átiratA megtisztított lencsét vízben vagy hús/csont alaplében megfőzzük, majd leszűrjük. Kis fej vöröshagymát olívaolajon/vajon enyhe pirulásig sütjük, majd a lencséhez keverjük. Csipet sóval, frissen őrölt borssal tálaljuk.
Ennek is az első dolgát, mint a többinek, úgy cseleküdjed. Mikor felvágod, oly fazékban csináld, hogy bű legyen az leve, mert mindeniknél több levet kíván az; mikor megabállod, tegyed az tűzhöz, főzzed; mikor megfő, borsold, sáfrányozd meg, és gyömbérezd meg kicsenyet; mikor az húsát látod, szintén megfővésében, az savát is úgy add meg, hogy mikor az kását hozzá ereszted, egyenlő ne legyenek. Az kásájával penig úgy cseleküdjél: igen szép köles tiszta kását, ezt egynehány meleg vízben megmossad, hogy jól megtisztúljon, az mosás után tedd oly fazékban, az mely se öreg, sem kicsiny ne legyen. Ennek az mértékjét is megírhatom, mikor csak egy lúdat akarsz főzni, akár micsoda embernek főzzed ez az mérték: hogy ezt az megmosott kását tedd fel fazekadban, az főtt lúdnak az levét szűrd reá, az minemű kalánnal szoktál főzni, dugd alá az fazékban, ha gyengén megyen alá, hagyd meg rajta, mert elég leszen, ha penig keményen él az fazékban, kivehetsz benne s mindjárt ezt helyére főzzed, az húsát is melegen tartsd az tűznél. Mikor feladod, elsőbben az kását feladjad az tálban, azután az hozzá illendő konczokat rakjad felül; ha az lúd kövér leend, meghagyj egy csuporban kicsiny kövért, az kivel megöntözzed az tálban; ha penig ösztövért tanálsz főzni, kevés vajjal meghizlaljad.
Modern átiratA ludat/ kacsát kis darabokra vágjuk - a csontokat benne hagyhatjuk, finom ízt ad az ételnek- és hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt zöldségeket (répát, petrezselyemgyökeret), sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sáfrányt, és a darabka gyömbért. Bő vízben feltesszük főni. Amikor a hús puhára főtt, leszűrjük a levét, és a több vízből átmosott kölesre öntjük. Vigyázzunk, hogy akkora edényt válasszunk, amely befogadni képes a kb. két és fél-háromszorosára duzzadó kölesszemeket. Finoman kevergetve, fedő alatt készre pároljuk. Hozzáadunk egy darabka vajat. Tálaláskor a főtt liba/kacsahúst a köles-ágyon szépen elrendezgetjük.
Az madár sütve. Az levének bor, kenyér, alma, hagyma, méz, bors, sáfrány, gyömbér, fahéj, körtvély sülve bele igen jó leszen.
Modern átiratBort, egy szelet barna kenyér összemorzsolt belét, egy-egy apró kockára vágott almát és körtét, egy kisfej vöröshagymát laskára vágva, mézet, frissen őrölt borsot, sáfrányt, egy darabka friss gyömbért reszelve, egy lehelet fahéjt, és egy csipet sót egy edényben addig főzzük, amíg sűrű krémes állagú nem lesz.