Ennek az rétesnek, bélesnek tésztáját így csináljad. Az szép tiszta búzából csinálj lisztet, az lángját vedd ki, igen gyakor szita által megszitáltasd, még ha lehet selyem szitát kerestess, ha egyik sem leszen, vászonból csináljon szitát. Ezzel csinálhatsz ezeknek való tészta lisztet. Ennek az meggyúrásához tiszta vizet melegéts, de igen hé ne legyen, csak annyira való melegsége legyen, mint az kezed eltűri. Ezt illendőképpen megsózzad, vajat őss bele, tiszta asztalon az lisztet keményen nyomogasd ki, s az közepit vájd ki, töltsd oda aztán az meleg vizet az liszt közé. Abban üss három vagy négy tikmonyat, azt keverd el kezeddel, az kést vedd ki, mosdjál meg magad. Az kezeddel mind addig gyúrjad, míg az kezed alatt megójozik az tészta, s gyakorta tenyereid megvajazzad, hogy az tészta reá ne ragadjon. Mikor immár eléggé gyúrtad volna, ha bélest akarsz belőle csinálni, tehát apránként szakgasd, mint egy tikmony. Az táblát lisztezd meg, vékonyon rakd reája az tésztát, de távul rakd egymástól, hogy öszve ne ragadjon. Felyül megkend, hogy meg ne cserepesedjék, mert kárt teszen az nyujtásában, ha megcserepesedik. Ennek az kenegetéséhez csinálj tik vagy lúd tollából nyolcz vagy tíz szálból afféle eszközt, azzal kenegesd az tésztát, ha tollat nem találnál kecskerágó fából csinálj szentelőt neki. Immár ez megnevezett tésztából béleseket csinálhatsz, különb különb réteseket, s mind rétes tortákat. Ezeket mint kell megtölteni megtalálod az tortákban. Az bélesekhez öreg pinnatáid legyenek levelestül s fedelestül, a kiben ezeket megsüthessed. Ha pinnatád nem leszen, olyan szépen nem sütheted meg.
Modern átiratA lisztet szitán átszitáljuk, így nem tapad össze, könnyebbé válik a tészta. A vajat feldaraboljuk, a tésztához morzsoljuk, hozzáadunk három tojás sárgáját, egy csipet sót, majd meleg vizet fokozatosan a tésztához adagolva szép fényes, sima tésztát gyúrunk. Addig folytatjuk a tészta gyúrását, amíg megójjodzik, vagyis hólyagossá (nem) válik. Ezek után a töltelék függvényében gyúródeszkán kinyújtjuk, kellő méretűre vágjuk. Készíthetünk belőle borral felfőzött fűszerekkel ízesített aszaltgyümölcs-lekváros süteményt, vagy tortát almatöltelékkel töltve. A megtöltött sütemények tetejét tojássárgájával megkenjük és lassút tűzön pirosra sütjük.
Ennek is minden dolgával úgy élj, mint az több tyúkoknak. Mikor az belit kiveszed, az tyúkot egészen feltegyed, zuzzát, máját reá hányjad, minek előtte az kását feltennéd, -az kűtűl tisztéts és mosd meg; az tyikját hogy megabárlod, az fövését is látod, hogy helyén vagyon; eleven borsot, szerecsendió-virágot is vess reá, törött borssal is az levét megborsoljad, savát is megadjad. Az tiszta, mosott riskását mikor fel akarod adni, bocsásd reá az húsára, azt szépen főzd, hogy igen el ne főjön; ha nem kövér leszen az tyúk, szép kövér szalonnácskát vess bele, ha az nem leszen is, tehénhús levet végy reá, nádmézből, gyömbérből trágát is csinálhatsz neki, ha urad szereti.
Modern átiratA megtisztított tyúkot-amennyiben van- a zúzájával, májával együtt hús/csont alaplében feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendió-virágot adunk hozzá. Mikor már majdnem megfő, a megmosott rizst hozzáadjuk, kis borssal, friss gyömbérrel ízesítjük. Kevés nádmézet adhatunk hozzá és készre főzzük.
Mi magyarok így élünk vele. Az nyers káposztát igen aprón megmetéljük, azt sóból kidörgüljük, kétszer, háromszor azt tiszta vízben az sóból kimossuk, azután borból egyszer. Annak utána eczetet, faolajat, veres hagymát metszünk alája. Ezzel mi így élünk.
Modern átiratA fejeskáposztát vékonyra szeleteljük, sózzuk, állni hagyjuk. Kis idő múltán (öt perc) kinyomkodjuk, tiszta vízzel átöblítjük, bort öntünk rá, kicsit ismét állni hagyjuk. Hozzáadjuk a laskára vágott vöröshagymát borecettel és olívaolajjal ízesítjük.