Az májat nyersen meg kell vágni, szalonnát, petrezselyem levelet, tikmonyat, borsot, sáfránt, gyömbért, hagymát az báránynak az hártyájában be kell takarni, rostélyon meg kell sütni.
Modern átiratA nyers sertésmájat elkaparjuk, az apróra vágott füstölt szalonnát, petrezselyemlevelet, a tojások sárgáját, borsot, sáfrányt, a finomra reszelt gyömbért és az apróra vágott vöröshagymát összekeverjük, morzsolt kenyérbelet adunk hozzá, majd bélbe töltjük. Serpenyőben vaj és olíva olaj keverékében ropogósra sütjük. De készülhet kemencében (sütőben) is. Nagyon jól illik hozzá egy kis frissen vágott rozmaringág.
Ennek az vizet is úgy csináljad, hogy megmellyeszthesd, mert ha meg nem mellyesztheted szépen, igen rút. Ezt is meglángoljad az mellyesztés után, tiszta vízben vessed, abból kimossad, állát, körmét elhányjad; más tiszta víz legyen melletted, s abból az belit kitisztétsad. Az minemű fazékban vagy csuporban meg akarod főzni, önts levet s egy kis szalonnát is reá, ugyan jól hadd az szalonnát főzni; azután vágd fel az tyikfiát, azt mint szokták, forrázd fel az szalonnával, együtt: abárold meg az szalonnáját, vékonyan metéld reá, vöröshagymát vagy tárkont is vess reá, az vöröshagyma közé petrezselyemzöldet is, vagy lemonyát tégy bele. Mikor az borsolásnak ideje, sáfrányozd, borsold, gyömbérezd, savát is megadjad, hogy fel akarod adni, az lemonyát ki vedd az asztalra, az húsát rakd az tálban, három vagy négy szeletet is alája, az tarhonyáját is kiszedjed az tálból, főképpen mikor újságul vagyon, s felül rakjad az húsára. Jó melegen add fel.
Modern átiratA csirkét daraboljuk fel, az apróra vágott szalonnával, a hagymával és a hús/csont alaplével felöntve tegyük fel főni. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a sáfrányt és egy darabka friss gyömbért. Mikor megpuhult a hús, adjunk hozzá 2-3 szál tárkonyt (csak a leveleit), egy fél csokor petrezselyemzöldet apróra vágva, és a citromkarikákat. Pár perc múlva tálalhatjuk, a tál aljára helyezzük a kenyérszeleteket, a húsokat a tetejére halmozzuk.
Ugyan az szerént élj az husával. Az új káposzta levélnek az inát szépen ki kell metélni s az káposztalevelet aprón, annak az keserűségét ki kell fonyasztani és facsarni, úgy kell az hús köziben rakni, savát is meg kell adni.
Modern átiratA felkockázott húst (marha, sertés) sózzuk, borsozzuk, majd hús/csont alaplében feltesszük főni. A félig főtt húshoz hozzáadjuk a felszeletelt fejes káposztát és készre főzzük.