Reneszánsz konyha
középkori és reneszánsz ételek
máj.13 Gyümölcs lével tyúk Szárnyasok Recept eredeti szövege

Gyümölcs lével tyúk Az tisztítással hasonlóképen cseleküdjél, mint ide fel, az sütésével is. Az levet is úgy csináld, mint az madár lével való tyúkhoz; de az almát hosszan mesd reá, mondolát, malosa szőlőt hányj reá, mézeld, borsold, sáfrányozd meg, gyömbér is legyen benne. Ez az étek édesebb legyen az madár lénél. Add fel.

Modern átirat

Az előkészített csirkét sózzuk, borsozzuk, nyársra húzva, vajjal kevert hús/csont alaplével locsolgatva pirosra sütjük. (Elkészíthetjük sütőben is, amennyiben nem áll elég idő a rendelkezésünkre, kisebb darabokra vágva.) A bort a megtisztított és szeletekre vágott almával, az összemorzsolt kenyérbéllel, a mandulával, mazsolával, és két-három kanál mézzel feltesszük főni. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kis hús/csont alaplével, vagy vízzel hígíthatjuk. Csípet borssal, sóval, sáfránnyal és egy darabka friss gyömbérrel ízesítjük. Vigyázzunk a gyömbérrel, mert igen csípős ízt ad az ételnek! Friss hiányában szárított gyömbért is használhatunk, de ügyeljünk arra, hogy ennek intenzívebb íze van, így csak fél kávéskanálnyit használjunk belőle. Az elkészült mártást a sült csirke mellé tálaljuk.

Feladta P. dictus magister 2014 máj. 13 11:03:19

máj.13 Halra való édes suffa Mártások Recept eredeti szövege

Halra való édes suffa Végy jó mézes kalácsot, reszeld meg, hogy olyan legyen, mint az liszt, végy benne az mennyi szükséges; vajat melegétvén, de nem felettébb sokat, rostély (így) meg benne; tölts jó bort hozzá, fahéjat s nádmézet eleget hints, azután az mikor fel akarod adni, nádmézet reá.

Modern átirat

Mézeskalácsot/mézespuszedlit felaprítunk, bort öntünk hozzá, egy darabka vajat morzsolunk közé, nádmézzel, és leheletnyi fahéjjal addig főzzük, amíg szép fényes, krémszerű mártást nem kapunk.

Feladta P. dictus magister 2014 máj. 13 11:13:15

máj.13 Juhhús kapor virággal Húsételek Recept eredeti szövege

Juhhús kapor virággal Az juhhúsnak feltételével szintén úgy élj, az mint immár ide előbb meg mondottam, mikor megabálod, kevés petrezselyemlevelet is vess reá, az éziért egy kis vöröshagymát is, mikor im-már az kaporvirág szintén érőfélben volna, egy marokkal szépen szárastul szedj bele, mosd meg szépen, az husához illendő elég legyen, tegyed bele azt az juhhúsban, had főjön, hogy immár -megfőt, fogjad meg az szárát az kapornak, az virágját verd bele, de az kóraját vessed el, ezt illendőképen eczetezd meg, de az savát idején megadjad, ne csak az leve legyen peng sós, hanem az húsát is meghassa.

Modern átirat

A megmosott és darabokra vágott juhhúst sózzuk, borsozzuk és hús/csont alaplében feltesszük főni. Vöröshagymát, petrezselyemzöldet adunk hozzá. Amikor megfőtt, egy teáskanálnyi borecetettel és friss, apróra vágott kaporral ízesítjük.

Feladta P. dictus magister 2014 máj. 13 10:57:14