Mesd fel effélének az hasát nem igen hosszára, mind kivül mind belül sózd meg, eczettel is kimosni nem árt, mert annál jobb leszen. Végy malosa szőlőt, hányd ki az magvát, végy meg-hámozott mondolát, aprítsd meg, avagy törd ezt öregre, az ten¬geri szőlőben is annyit végy, rakd be az nyulacskában, varrd be az húsát, megspékelvén süsd meg.
Modern átiratAz egészben hagyott és megtisztított nyulat kívül-belül sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük. A 10-10 dkg vágott mandulát, borban áztatott mazsolát, és a szárától megtisztított ribizlit összekeverjük, majd a nyulacska hasába töltjük és bevarrjuk. Füstölt szalonna csíkokkal és fokhagymával megspékeljük, kissé előfőzzük, majd olívaolajban pirosra sütjük.
Abban bor, fejér kenyér, meg kell forrasztani, szűrni, bors, sáfrány, szekfü, fahéj, méz kell bele.
Modern átiratBort és a fehér kenyér belét, frissen őrölt borssal, sáfránnyal, tört szegfűszeggel, őrölt fahéjjal és mézzel szép sima krémmé főzzük.
Ennek is az belit kivessed, s meghintsed sóval, mint íf maga annyi czöveket csinálj neki, ha melegen akarod feladni, levet is csinálhatsz neki, az minemű levet akarsz, mert hozzá illik; ha melegen nem akarod feladni, fenyő ágban takard, ha nincs, kaporban, köményben is meg lehet.
Modern átiratA halat kívül-belül sózzuk, borsozzuk, majd őrölt köményt/kaprot keverünk lisztbe, és beleforgatjuk a halakat. Félig vaj félig olívaolaj keverékében pirosra sütjük.