Az juhhúst meglángoljad, szépen megrágjad, mint annak az módja, feltegyed és így szépen megmossad, kicsin szalonnát is, nem árt, ha vetsz reá, e nélkül is meglehet azért. Abárold meg igen szépen, tedd az tüzhöz, had főjjen, az vereskáposztát, mikor az dér megsüti, ha lehet, akkor főzzed. Az vereskáposztát tisztits meg, mosd meg, fonnyazd meg, lacsard (így) ki, abból az vizből, így tedd osztán az hús közé, mikor osztán annak az ideje, mézeld meg, savát add meg.
Modern átiratA juhhúst koncokra (apróbb, falatnyi darabokra) vágjuk, kevés füstölt szalonna kockát olvasztunk vajban, átpirítjuk rajta a juhhúst, sózzuk, borsozzuk, majd hús/csontlével felöntve puhára pároljuk. Amint megpuhult a hús, zsírjára sütjük, kivesszük a sütőedényből, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon a felcsíkozott vöröskáposztát puhára dinszteljük. Kevés mézzel ízesítjük. Tálaláskor a káposzta tetejére halmozzuk a húst.
Ha kaszás lével akarsz főzni, az abárlásával az szerént élj, az mint megmondám az előtt. Petrezselyem gyükeret vess reá, vereshagymát is vess keveset, petrezselyem levelet is. Mikor osztán az megfő, savát megadod, fel akarod adni, egy kis tálra való kaszás levet megcsinálhatsz hat avagy hét tikmonynyal, ehhez képest hozzá tudsz készőlni, vagy öreg tálra akarod csinálni vagy mennyi asztalra. Mikor osztán mindenképen készen vagy, fel akarod adni, eczetben verd bele a tikmonyat, tiszta habaró fával törd meg erősen tiszta édényben. Az penig oly édény legyen, kire reá férjen az húsnak az leve. Erősen habarjad, hogy meg ne sugorodjék, ismét buritsd az húsra vissza, el ne forrazd; mert ha megforrasztod, megsugorodik, nem leszen jó, hanem csak az húsára értesd, mindjárt add fel.
Modern átiratA marhahúst felkockázzuk, sóval, borssal feltesszük főni annyi hideg vízben, hogy ellepje. A főzés során keletkező habot leszedjük, majd hosszú hasábra vágott petrezselyemgyökeret, egy fej laskára szelt vöröshagymát adunk hozzá. Amikor a marhahús puhára főtt, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Félrehúzzuk a főzőedényt, és három tojás sárgáját egy kávéskanálnyi borecettel összedolgozva, kevés forró húslevet hozzáadva összehabarjuk, majd visszaöntjük a húsra. Már nem tesszük vissza a tűzre, nehogy a tojássárgája összeugorjon. Frissen-forrón tálaljuk.
Ennek is első munkájával úgy élj, mint ide elől megmondottam, az mértékével is az szerint. Ebben mindjárt sót, vajacskát is vethetsz, azokkal főzzed, mert noha kása, de ugyan jó ézű vajjal, szeretik is az emberek, úgy főzzed. Mikor fel akarod adni, akkor is az tálban mennél jobban tudod, megvajazzad. Láttam is oly urat, az kinek volt száz forintos szakácsa, mikor megszegődött véle, azzal próbálta meg, ha mit tud, hogy vajas kását főzetett vele legelsőbben is. Tudhatod magad is, hogy lakodalmakban utolsó tál étek az kása, de ugyan kedvesen elkél.
Modern átiratA megmosott köleskását a kása háromszorosának megfelelő mennyiségű hús/csont alaplében feltesszük főni, egy darabka vajat, frissen őrölt borsot és egy csipet sót hozzáadva, lassú tűzön, időnként átkevergetve puhára főzzük.