Az pisztrángot besózzad, mint mikor tiszta borssal vagy éles lével akarod főzni; mikor fel akarod ereszteni, mosd ki az sóból tiszta fazékban, szürd reá a tejfelt. Tárkony levelet hányj reá, sáfrányozd, borsold, gyömbérezd meg, így főzzed az szerszámmal együtt, mikor ideje, add fel.
Modern átiratA pisztrángokat kívül-belül besózzuk, borsozzuk, majd az apróra vágott friss tárkonyt (2-3 szál tárkony levelét) és egy kisujjnyi reszelt gyömbért keverünk a tejfölhöz/tejszínhez, a pisztrángokra önjük és a sütőben/kemencében pirulásig sütjük.
Ennek is főzésével szintén úgy élj, az mint megmondtam. Lábát, nyakát ennek is szépen kitisztétsad, az héjában az hussal is nem árt belecsinálnod szaporaságaért, sok arra való leszen. Egy tiszta tálban rakjad, mikor fel akarod adni, az eczetet megborsuláncsad kicsenynyé, faolajat tölts belé, gyengén petreselyem levelet is szedj és reá hintsed, úgy őssd meg az faolajos borsos eczettel. Ezzel némely mesterek így is élnek, hogy ezen borsos eczetben forralják, úgy adják fel ; de így, az mint megmondtam, jobb.
Modern átiratA rákot kissé előfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal, borecettel és apróra vágott friss petrezselyemlevéllel átforgatjuk és tálaljuk. Pár csepp citromlével meglocsolhatjuk.