Az csipkének az gyümölcsét kell szedni, annak magvát kihánni, meg kell az húsát főzni borban, vizben meg kell szűrni, mézelni, borsolni, gyömbérezni, melegen feladni.
Modern átiratA csipkebogyót félbevágjuk, magjaitól megtisztítjuk és a tiszta csipkebogyó-húst borban feltesszük főzni, mézzel, frissen őrölt borssal és a friss reszelt gyömbérrel addig főzzük, amíg fényes, sűrű mártást nem kapunk.
Ennek is húsának besózásával úgy élj. Az levet tedd fel, faolajban rántsd meg, vöröshagymát reá. Az spináczot szépen szedjed meg, metéld meg, s fonnyazd ki, mosd meg kétszer avagy háromszor az tálban; az halat mosd ki az sóból, rakd tiszta fa-zékban s hintsd reá az spináczot, egész szem borsot is vess az levében, kicsény szerecsendió virágot is, hadd főjön, burétsd aztán az levet az csukára.
Modern átiratA halat sózzuk, borsozzuk. Kevés olíva olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük az előkészített halat, és pirítani kezdjük. A megmosott spenótleveleket, és egy darabka szerecsendió-virágot adunk hozzá, kevés hús/csont alaplével felöntjük és készre pároljuk.
Az erdeinek szép édes husát vágjad fel elegesleg, azt mostd meg erősen sós vízben, míg az húsa fő, az levét addig tegyed fel borban, hányj fekete czipót reá, hogy immár látod, hogy megfőtt az húsa, vedd ki, szürd el az levet róla, őss hideg vizet reá és abból abáljad ki, az édes husában hagyj meg három vagy négy konczokat, azt pirítsd meg az urad asztalára, ha mind megpiríthatod is, nem árt, azt rakjad szép tiszta fazékban, verd által az levét szitán, hányj mondolát reá, malosa szőlőt, almát, körtvét, mézeld, borsold, szekfüvezd meg, egy kicsény szint is adj neki sáfránnyal, ezt ugyan valóban megfőzzed az szerszámmal együtt és minden szerszámát megadjad; add fel.
Modern átiratA vaddisznóhúst 2,5x2,5 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben átmossuk, a húst hideg vízben kevés sóval, üstben szabad tűz fölé főni tesszük. Amennyiben hab képződik egy szűrővel vagy kanállal leszedjük a tetejéről. Hozzáöntjük a bort, a barna/fekete kenyérszeletet összemorzsolva adjuk hozzá. A megfőtt húst kivesszük a főzőléből, és vajon, rostély felett, serpenyőben átpirítjuk, úgy hogy a felszínén szép piros kéreg képződjön. A visszamaradt levet szitán áttörjük (passzírozzuk), a mandulát, a mazsolát, a megtisztított, kockára vágott almát és körtét, valamint a szegfűszeget hozzáadjuk, majd puhára főzzük. Utolsó lépésként ízlés szerint mézzel, kevés frissen őrölt borssal és sáfránnyal ízesítjük. A mártást a sült húsra szépen rácsorgatva tálaljuk.