Ennek is minden tisztításával úgy élj, mint megmondottam. Az tyúkot egészen tegyed fel; mikor az abállásra jutsz, tiszta fazékban abárlyad; eleven borsot hányj reá, szerecsendió-virágot is; az spináczot egyenként megszedjed, hogy féreg ne legyen rajta, szép tiszta forró vizben kiforrázzad, aztán szürd le azt az levet, tölts hideg vizet reá, facsard meg erősen. Mikor látod, hogy az húsa megfőtt, az spináczot rakd köziben, hadd főjenek együtt. Mikor fel akarod adni, az tyúkot rakd az tálban, azon felől az spináczot.
A megtisztított tyúkot sózzuk, borsozzuk, feltesszük főni, szerecsendió –virágot adunk hozzá, majd miután megfőtt a tyúk, hozzáadjuk a friss spenótleveleket és öt perc alatt készre főzzük.
Fejér czipó, vörös hagyma, bors, eczet, lemonya, sós ugorka, narancs, alma, szélesen metélvén.
Egy vastag szelet kockára vágott fehér kenyeret (lehet szikkadt/pirított is), egy fej rusztikusra aprított vöröshagymát, a kockára felvágott savanyú uborkát, a narancsot és almát összekeverjük, és meglocsoljuk, az őrölt borssal ízesített, frissen facsart citrom levével és borecet keverékével.
Töltött tyúkú, vad hús pecsenye, nyúl egészen sütve, fejér pecsenye, galamb madár. Zuz pecsenye, kolbász, májon, nyelve, tyúk. Ezek mind jók.
A megtisztított galambokat kívül-belül sózzuk, borsoljuk, különböző töltelékekkel tölthetjük pl. friss zöldfűszerekkel (kakukkfű, rozmaring, tárkony stb.) füstölt szalonna csíkokkal és fokhagymával spékeljük, majd olívaolaj és vaj keverékében pirosra sütjük.