Az szép öreg új sálya levelet. szedd meg, mosd meg az szárat rajta. Hagyjad jó hosszacskán, radóczot olyant csinálj neki mint az alma fánknak. Az sályát nyujtogasd az radóczban, az szépen felcsattan az hő vajban. Mikor sütöd, öntözzed is az vajjal, jó melegen add fel. faragd meg nádmézzel.
Modern átiratA szép nagy zsályaleveleket megmossuk, még nedvesen grahamlisztbe forgatjuk, majd belemártogatjuk a radóczba, és félig vaj, félig olívaolaj felhevített keverékében pirosra sütjük. Mézbe mártogatva kínáljuk.
Ezzel is úgy élj feltételéig, mint az többivel. Mikor megabállod, vess sályát reá aprón; mikor az borsolásnak ideje, eczetezd, borsold, gyömbérezd meg, fejér czipót koczka módon ránts meg vajban, mennél aszóbban lehet úgy rántsad; mikor fel aka-rod adni, akkor hányd az rántott czipót köziben, mert ha idején bele hányod, elázik és rút leszen az étek vele.
Modern átiratA feldarabolt tyúkot sózzuk, borsozzuk, hús/csont alaplében feltesszük főni, friss zsályalevelet (lehet szárított is), kávéskanálnyi borecetet, és egy darabka friss gyömbért adunk hozzá. Puhára főzzük, és vajon megpirított kenyérkockával tálaljuk.
Annak is az husával az szerént élj; az húsa főjön az tűznél igen szépen, abba is avas szalonnát tégy és az káposztát szép aprón megmetéljed, mig az húsa az tűznél fő, abárolva úgy rak¬jad köribe; mikor megfő egy kevéssé ki is tegyed az tűzről had álljon magában, annak utána feladhatod.
Modern átiratA marhahúst (lábszár) felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és egy darabka füstölt szalonnát apróra vágva hozzá keverjük, majd hús/csont alaplevet hozzáadva feltesszük főni. A savanyú káposztát kiáztatjuk, majd hozzáadjuk a fövésben levő húshoz és készre főzzük.