Reneszánsz konyha
középkori és reneszánsz ételek
máj.13 Szarvas pecsenye melegen sütve Vadételek Recept eredeti szövege

Szarvas pecsenye melegen sütve Ez alá lé nem kell, hanem meg kell fonnyasztani, ispékelni, sütni, borsolni, melegen feladni. Ennek megsütésével igy is éltenek az öreg mesterek, hogy vékony nyárson sütötték meg, mikor megsült mind nyársastúl ketté, hármá vágták, úgy adták fel, etc.

Modern átirat

A szarvas combot megmossuk, megabáljuk, füstölt szalonnával, fokhagymával megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk, nyársra tűzve vajjal kenegetve/borral locsolgatva (parázs felett) készre sütjük.

Feladta P. dictus magister 2014 máj. 13 10:36:58

máj.13 Szekfüves sása Mártások Recept eredeti szövege

Szekfüves sása Ez is csak egy kis tálra való, így csináld. Bort, mézet, egy kis eczetet, kicseny vas fazékban vagy serpenyőben csináljad; borsot, szekfüvet vess bele, ropogtasd meg, hogy az méztől meg-sűrűdjék, tartsd melegen ezt, az mihez akarod. Ehhez nem kell czipó, ez az igaz sása.

Modern átirat

Bort, mézet, egy teáskanál borecetet, frissen őrölt borsot és porított szegfűszeget egy csipet sóval addig főzzük, forraljuk erősen, amíg sűrűvé nem válik.

Feladta P. dictus magister 2014 máj. 13 11:16:19

máj.13 Tehén nyelve, tölgye sütve bibor lével Húsételek Recept eredeti szövege

Tehén nyelve, tölgye sütve bibor lével Az tehénnek az tölgyét, nyelvét, forrázd ki, tiszta vizben, mikor kiforrázod és felteszed. Mikor aztán szépen kiforrázod, vedd ki, abáljad meg, annak utána vonjad egy nyársra mind tölgyét, nyelvét süssed meg, borból, vizből, eczetből csinálj levet neki, ha penig borod büvön vagyon, meglehet viz nélkül is. Fejér czipót hányj reá annyét, az mennyit arányzod, hogy az hushoz elegedendő leszen, se több se kevesebb ne legyen; mert tékozlás leszen. Az mig az husa sül, főzzed meg addig az levét, és metéld meg, de igen édesen ne csináljad. Vágj almát, s apró szőlőt is hányj reá, mikor az husa félsültében vagyon, szép hoszszason metéljed reá, sáfrányozd, borsold, gyömbérezd és minden szerszámmal együtt főzd meg, úgy add fel az uradnak. Ha penig nyárson nem szereted megsütni, meg lehet rostélyra is szép vékonyan reá metélni.

Modern átirat

Marha/sertésnyelvet előfőzzük, majd a külső fehér réteget késsel eltávolítjuk. A nyelvet szép egyenletes szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és vajon pirosra sütjük. Mártás: kevés bort, egy kávéskanálnyi borecetet, egy szelet fehér kenyér szétmorzsolt belsejét, egy almát apró kockára vágva, kevés savanykás szőlőt összefőzünk, sáfránnyal, borssal, gyömbérrel ízesítjük, és a nyelvre öntjük.

Feladta P. dictus magister 2014 máj. 13 10:52:49