Az nyers káposztát tiszta asztalon vágd meg szép aprón; fonnyaszd ki forró vízben, hogy kifonnyad facsard ki abból az vízből, tölts forralt édes tejet reá, főzzed abban; mikor az ideje, add meg az savát, mikor fel akarod adni, nyolcz vagy tíz tikmonyból főzz szép pirosan öreg rántottát alája, mikor feladod az rántottát, hidra tegyed, úgy vidd fel.
Modern átiratA laskára vágott káposztát leforrázzuk, leöntjük róla a levet, kifacsarjuk, és annyi tejjel öntjük fel, hogy 2/3-ig ellepje. Sózzuk, majd a kemencébe (sütőbe) helyezve puhára pároljuk. Amikor megpárolódott, a tetejére öntjük a felvert tojásokat és nagy lángon a tetejét pirosra sütjük. Jót tesz neki egy kis frissen őrölt bors.
Az riskását igen szépen mosd, tisztétsd ki az kövecskét belőle, az tejben csináld bele, hozzá láss, hogy meg ne büzhödjék, mikor fel akarod adj, megsózzad, gyömbérezd, nádmézzel trágyáld meg, azzal hintsd meg. Ha penig trágyád nem lészen, vajjal is meg lehet.
Modern átiratA rizst vízben megmossuk, csipet sóval, és a tejjel feltesszük főni. Amikor al dente megfőtt, félre húzzuk, belekeverjük a reszelt friss gyömbért és lefedve hagyjuk, amíg puhára párolódik. Tálaláskor nádmézet szórunk rá, vagy megcsorgatjuk kevés mézzel. Tálalhatjuk simán kevés vajjal is. Idénygyümölccsel tálaljuk.
Ezt is szedd meg, az magvát kihányjad, csináld hozzá illendő edényben, szűrj szép tejfelt reá, nádmézet reá, törött fahéjat, főzd meg abban, mikor ideje, add fel, faragd meg nádmézzel az tálban.
Modern átiratA meggyet kimagozzuk, nádcukrot, őrölt fahéjat egy kis mézet adunk hozzá és krémesre főzzük. Amikor a meggy puhára főtt, tejszínt öntünk hozzá és első rottyanásig összefőzzük. Még finomabb, ha egy kicsit „odakap”, karamellizálódik a gyümölcs.