Tölts egy tálban édes tejet, annyit, az mennyit az asztalra akarsz csinálni; ha csak egy kis tálra valót csinálsz, tej is nem sok kell hozzá, három vagy négy tikmonynyal megéred. Abban habarj lisztet egy kalánnal, de felettébb sűrű ne legyen, savát is add meg. Ezt penig széles fenekű serpenyőben erőlködjed csinálni, mikor sütni akarod, az serpenyő jó meleg legyen. Az tésztájában annyit végy az serpenyőben, hogy betelje az fenekét, rázogasd az serpenyőt, mikor sütöd, hogy meg ne ragadjon; hegyes fa legyen az kezedben, ha egyik megsül, avval az hegyes fával forditsd az másikra. Mellé tarts egy tálat, s pirosan abban rakd egymás hátára, hogy melegen álljon. Ezt jó melegen add fel, nem szoktuk megnádmézelni.
Modern átiratTojásból, tejből, lisztből egy csipet sóval közepesen híg palacsintatésztát készítünk. A csomómentes masszát vajon, vagy olívaolajon sütjük ki.
Kevés édes tejben verj tikmonynak az fejérit, lisztet is keverj belé, nádmézet is, az sűrűségét csak úgy hagyjad, az mint gondolod, hogy az tölcsérnek az számít' általmenne, az tűznél cgy serpenyőben jó meleg vajad legyen, az savát is illendőképen megadjad. Mikor vajban akarod ereszteni, az tölcsért töltsd teli radóczczal ; ha öreg az tölcsér, annyét ereszthetsz egyszer az vaj¬ban, hogy egy kis tál megtelik vele. Ezt ha megtudod csinálni, szép fánk leszen belőle, mint az pápai perecz. Ugyanezen radóczból, az kit fűkötős fánknak is hínak, meg-csinálhatod, csakhogy az csupornak az fenekét meglikgasd, az mint megmondám fellebb is. Ez is olyan fánk leszen, mintha meggyöngyözted volna, fára tegyed, hogy meghajoljon. Mikor effélét sütsz, azon erőlködjől, hogy felét fejéren, felét sárgán süsd. Faragd meg nádmézzel s add fel.
Modern átiratHárom tojás fehérjét két deciliter tejjel, kevés sóval és két csapott kanál nádcukorral összevegyítjük, egy evőkanál rózsavizet adunk hozzá, és csomómentesre keverjük annyi liszttel, hogy igen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Félig olívaolaj, félig vaj keverékét felhevítünk, majd a sűrű tészta felét egy tölcsérbe töltjük, melynek lyukát az ujjunkkal befogtunk. Folyamatosan adagoljuk a tésztát a zsiradékba. Kis formácskákat készítünk, ha az alsó fele megsült, megfordítjuk, és a másik felét is pirosra sütjük. A tészta másik felébe egy kevés sáfrányt/kurkumát keverhetünk, hogy szép sárga tésztát kapjunk. A kisült fánkocskákat nádcukorral szórhatjuk meg, vagy mézet csorgathatunk rá.
Az szép fejér czipót hámozd meg, szeldeld el szeletenként, de ne igen vékonyon, azokat az szelt czipókat kend be mindkét oldalát az szilva töltelékkel. Az szilva annyi temérdek legyen rajta, az mint az ostya bélest szokták megtölteni, ismét úgy rakd összve, az mint elszeldelted egymástól, megczövekeld, hogy el ne hulljon egymástól, radóczot olyant csinálj neki, az mineműt az körtvélyek között megmondtam, sok szóval kellene írnunk, de nem szükség. Ezt az töltött czipót ezzel az radóczczal megmártsad, s úgy rántsd meg vajban; mikor megrántódik, s fel akarod adni, szépen megmetéljed, de nem úgy, mint azelőtt, hanem keresztül, s úgy rakd az tálban, megfaragd nádmézzel.
Modern átiratKét fél szelet kenyeret, melynek barna kérgét vékonyan eltávolítottuk megkenjük közepes vastagságban szilvatöltelékkel (Asszú szilva) majd egy fogvályóval/hurkapálcával összetűzzük. Sűrű radóczot készítünk, és a kenyérszeleteket belemártjuk. Vaj és olívaolaj fele-fele arányú keverékében pirosra sütjük.