Reneszánsz konyha
középkori és reneszánsz ételek
máj.13 Almatöltelék bélestésztába Desszertek Recept eredeti szövege

Almatöltelék bélestésztába Az almát is szépen meghámozzad, mesd, s az vágó késsel vágd meg szép aprón, azt is vedd tiszta serpenyőben, tölts kicseny bort reá, metéld, borsold, gyömbérezd meg, abban az szerszámokban főzd meg. Ezzel is úgy élj, mint megmondám, tortát, béleseket megtölthetsz vele.

Modern átirat

Az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, bort öntünk alája, frissen őrölt borsot, egy darabka gyömbért adunk hozzá és puhára pároljuk. Béles/tortatölteléknek kiváló.

Feladta P. dictus magister 2014 máj. 13 11:25:47

máj.13 Árpakásával tehénhús Húsételek Recept eredeti szövege

Árpakásával tehénhús Ennek is az husával az szerint élj, mint ide elől megmondottam. Az árpakását szépen az porátúl megszórjad, megirtsad, megmossad egynehány vizben. Idején feltegyed az tűzhöz, mert szintén annyi fővést vessen fel, mint szintén az húsa. Bű lében főzzed, hogy meg ne büzhödjék. Mikor annyira fő, hogy ki kell mosnod, az nyálas levéből erősen kimossad, hogy nyálas ne legyen; mikoron megfőzöd az kész abállott tehénhús levet, úgy tölts reá avagy szürjed, avagy az tehénhúshoz is elrakhatod, azt is módgya szerint főzzed, hogy se sürü, se igen hig ne legyen. Ha peniglen betegnek akarsz főzni, meg is eczetezheted, ha az beteg szereti, mert más országban igen élnek vele. Ha penig az beteg erőtlen hogy maga kezével nem ehetik, az fejér czipónak az héját aprón megmetélvén, rakjad az árpakásában, hogy kanállal az betegnek megadhassák enni.

Modern átirat

A húst alaposan megmossuk, 2x2 cm-es kockára vágjuk. Hideg vízben feltesszük főni, majd mikor feldobja a habját, azt szűrőkanállal eltávolítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott répát, petrezselyemgyökeret, a fokhagymát, és a vörös hagymát. Sózzuk, borsozzuk. Miután felforrt, hozzáadjuk az alaposan átmosott árpagyöngyöt. Hús/csont alaplevet adunk hozzá apránként, amíg az árpagyöngy magába nem szívja a levet, és a hús meg nem puhul. A főzés utolsó öt percében apróra vágott petrezselyemzölddel frissítjük fel az étel ízét. Készülhet marha és sertéshúsból, sőt vadhúsból is.

Feladta P. dictus magister 2014 máj. 13 10:39:42

máj.13 Asszú szilva Desszertek Recept eredeti szövege

Asszú szilva Az asszú szilvát mosd meg egynehány meleg vízben, annak utána tiszta vízben tegyed fel, főzd meg erősen; hogy megfő, vedd ki, szürd le az levét, tölts hideg vizet reá, ha lenig győződ azt várni hogy meghűljön, ugyanazon leszen. Ennek az szilvának hánd ki az magvát mind, az szilvájat vágd meg az vágókéssel erősen, annak utána vedd egy tiszta serpenyőben vagy fazékban, szűrj mézet reá, borsold, sáfrányozd, szekfüvezd meg, két vagy három tikmonyat, egy kis vajat is csinálhatsz bele. Ezt az szilvát főzd meg vízben az szerszámával együtt, de az mennyere akarod ezt az szilvát készéteni, csak annyét készéts hozzá. Ebből az szilvából tortát is csinálhatsz, bélest, rétest, czipót is tölthetsz vele, fánkot is.

Modern átirat

Az aszalt szilvát kimagozzuk, és tiszta vízben feltesszük főni. Mikor megfőtt, apróra daraboljuk, mézet, kevés frissen őrölt borsot, egy csipet sáfrányt, őrölt/ porított szegfűszeget és egy kis sót adunk hozzá és sűrűre főzzük. A tűzről levéve tojássárgáját és egy darabka vajat adunk és simává keverjük. Még finomabb, ha egy kis vörösbort adunk alája.

Feladta P. dictus magister 2014 máj. 13 11:23:53